90-jarig bestaan Zanten!Op 1 mei 2016 bestaat de Zanten groep 90 jaar! Wij zijn erg trots dat ons familiebedrijf al zoveel jaren operationeel is in de technische sector.

 Wij laten dit heuglijke feit natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en hebben speciaal hiervoor een jubileumlogo laten ontwerpen dat in allerlei communicatie-uitingen te zien is.
Verder komen we gedurende het jaar met een aantal leuke acties voor onze klanten.

Hieronder blikken we terug op de historie van Zanten.


In Amsterdam wordt in 1926 Zanten officieel als NV opgericht door de heer Emanuel Zanten. Daar begon hij een winkel in radio-onderdelen. Van een onderneming in Frankrijk verwierf hij de vertegenwoordiging voor Nederland. Hij reisde vaak naar Frankrijk, zelfs per vliegtuig. Daarnaast bezat Emanuel Zanten de alleenverkoop van radiolampen van de firma Splendor, een concurrent van Philips. Eind jaren ‘20 slaagde Philips er in Splendor over te nemen, waardoor Emanuel Zanten de alleenvertegenwoordiging kwijtraakte.

In de jaren ‘30, met de opkomst van de automobiel, legde Emanuel Zanten zich meer toe op de import uit Frankrijk van auto-onderdelen en –gereedschap. Al snel komen er filialen in Zwolle, Groningen en Den Haag. Er is sprake van een productcatalogus en er zijn prijslijsten, hoofdzakelijk voor Franse auto’s. Kort voor de Tweede Wereldoorlog komt Sal Zanten, de zoon van de oprichter, in dienst. Kort daarna breekt de oorlog uit, met desastreuze gevolgen voor de familie Zanten en het bedrijf. Na afloop van WO II wordt er een herstart gemaakt onder uiterst moeilijke omstandigheden. De eerste handelscontacten die Zanten vanuit Amsterdam weer langzamerhand oppakt, hebben betrekking op auto-onderdelen. In 1947 vestigt het bedrijf zich in Veghel. Oorzaak daarvan is het huwelijk van Sal Zanten met Rosa Wolf, telg van een Veghelse familie. Het bedrijf groeit. Kabels, kabelschoentjes, Philips lampen en onderdelen voor Ford, Citroën en Peugeot behoren tot het assortiment.

In 1956 komt Cor Steenbakkers als boekhouder bij Zanten binnen. Al snel ontpopt hij zich tot een sterk geëngageerde medewerker die, naast zijn financiële kennis, ook oog heeft voor de bedrijfsvoering en organisatiestructuur. Steenbakkers’ inzicht, dat de kracht van het bedrijf niet schuilt in de verkoop, maar de aandacht sterk op de inkoop moet worden gelegd, wint steeds meer terrein. In 1974 neemt Cor Steenbakkers Zanten B.V. over van Sal Zanten. Een groot automatiseringsproject voor de automobielbranche wordt ingevoerd.


Volgens Cor Steenbakkers moet de klant op één adres alles kunnen bestellen en niet naar vier of meer verschillende leveranciers hoeven te gaan. De slogan ‘uw voorraad, onze zorg’ is geboren. Enorme voorraden van een uitgebreid assortiment worden aangelegd. ‘Dat hebben we niet, bestaat niet’. Het systeem wordt uitgebreid: Zanten gaat verder. Hele voorraadsystemen en magazijnbeheer bij klanten wordt overgenomen en verzorgd door Zanten.‘Het bedrijf moet de taal van de klant spreken’, is een andere gevleugelde uitdrukking van Cor Steenbakkers. In 1993 is Zanten als eerste bedrijf in de branche ISO gecertificeerd.

In 1996 draagt Cor Steenbakkers de zaak over aan zijn Zoon Eric. Daarmee komt een einde aan zijn 40-jarige loopbaan bij Zanten.